Jak zrobić syrop z cebuli – sposób na przeziębienie
Przeziębienie w okresie jesienno-zimowym to zmora każdego z nas. Zatkany nos, katar, uporczywy kaszel i osłabienie. Im dłużej zmagamy się z takim stanem, tym gorzej dla naszego organizmu. Z przeziębieniem można sobie poradzić domowymi sposobami. Jak zrobić syrop z cebuli, pomocny w zwalczaniu przeziębienia?
Właściwości prozdrowotne cebuli
Cebula ma specyficzny, ostry smak i zapach. Przy jej krojeniu często łzy lecą z oczu ciurkiem. Niechętnie spożywamy ją w postaci surowej. Staramy się unikać potraw z cebulą, gdy wiemy, że czeka nas ważne spotkanie i świeży oddech będzie mieć ogromne znaczenie. Cebula to jednak warzywo, które ma sporo właściwości prozdrowotnych. Jak zrobić syrop z cebuli, który radzi sobie z przeziębieniem? Na co jeszcze przydaje się ostre w smaku warzywo?
Cebulę, a właściwie syrop z niej poleca się na przeziębienie, ponieważ warzywo to posiada właściwości bakteriobójcze. Zawarte w niej substancje, są w stanie poradzić sobie nawet z bakteriami antybiotykoopornymi. Poza tym w cebuli znajdujemy witaminę C, polecaną w okresie przeziębienia, oraz minerały odpowiedzialne za wzmacnianie odporności organizmu.
Jak zrobić syrop z cebuli, który zaoferuje te wszystkie właściwości? Potrzebna jest tylko cebula oraz cukier, mniejsze znaczenie mają zastosowane proporcje. Cebulę wystarczy drobno pokroić, ułożyć w dowolnym naczyniu i zasypać warstwą cukru. Zamiast cukru można pokusić się o zastosowanie miodu. Cebulę i cukier należy układać warstwami, a na koniec koniecznie trzeba przykryć naczynie.
Dawkowanie syropu z cebuli
Wystarczy około 5 godzin, by cebula zaczęła puszczać sok, który nadaje się do podania osobie chorej. Przyrządzony syrop może być przechowywany do 2-óch tygodni, ale tylko w lodówce. Dawkowanie to przeważnie 2-3 łyżki dziennie takiego syropu. W przypadku chęci zastosowania u dzieci, najlepiej poradzić się lekarza w tej kwestii.
Jak zrobić syrop z cebuli? To prosty i szybki przepis, do którego wystarczy zastosowanie dwóch składników i wykorzystanie naczynia opatrzonego przykryciem.