Co to jest finger food i jakie ma zalety?
Niewielkie przekąski to nieodłączny element każdej domowej imprezy czy przerwy kawowej na spotkaniach biznesowych. Wybierać można między wieloma wersjami – słodkimi, słonymi, na ciepło, czy na zimno. Z uwagi na mnogość zróżnicowanie opcji finger food catering staje się coraz popularniejszy. Dlaczego warto zainteresować się tym rodzajem przekąsek?
Czym jest finger food?
Finger food to rodzaj jedzenia, które spożywane jest za pomocą rąk. Jego główną cechą jest niewielki rozmiar, który pozwala na zjedzenie go w drodze, bez konieczności zatrzymywania się. Ten rodzaj przekąsek zyskał na popularności w latach 80. XX wieku, kiedy to June Budgen w swojej książce kulinarnej poświęciła mu cały rozdział. Rozpoczęło to prawdziwy boom na finger food, dlatego obecnie mamy setki poradników i przepisów, które pokazują różne rodzaje oraz wiele sposobów ich przyrządzania. W Polsce finger food najczęściej oznacza małych rozmiarów przekąskę, która będzie „na jeden kęs”. Idealnie jest, gdy zostanie ona przyrządzona w taki sposób, który nie będzie tworzył żadnych okruchów, kropelek czy plam. Ze względu na wzrastającą popularność coraz częściej firmy cateringowe mają w swojej ofercie specjalny finger food catering, który doskonale sprawdza się na każdego rodzaju wydarzeniach – formalnych oraz nieformalnych.
Dlaczego warto postawić na finger food catering?
Finger food catering to przede wszystkim bardzo wygodne rozwiązanie, które zapewnia gościom przekąski, bez konieczności gotowania, czy sprzątania. Głównym atutem finger food jest jego bardzo duża różnorodność. Największym wyzwaniem każdej imprezy, jest usatysfakcjonowanie wszystkich gości, a to właśnie jest w stanie zapewnić finger food catering. Wybierać można między przekąskami wytrawnymi, słodkimi, roladkami, czy koreczkami – z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Choć wydawać by się mogło, że ze względu na mnogość wyboru finger food catering jest drogą opcją, to nic bardziej mylnego. Większość zestawów jest w cenach bardzo przystępnych, co pozwoli zachować budżet eventu na odpowiednim poziomie. Ze względu na swoje rozmiary finger food pozwalają na rezygnację z dużej stołów, zastawy, czy sztućców. Pozwala to zaoszczędzić nie tylko dużą ilość miejsca, ale także sporo czasu, który trzeba byłoby przeznaczyć na przygotowanie aranżacji pomieszczenia. Dodatkowo każdy z gości nie staje się przywiązany do swojego miejsca siedzącego, co rozluźnia atmosferę i często sprzyja ogólnej integracji.