Jak prawidłowo pielęgnować i czyścić naczynia z miedzi

Naczynia miedziane to ostatni hit, zyskują na swojej popularności. Dzbanek miedziany trzeba regularnie czyścić, aby na długie lata pozostawał w niezmienionej formie. Wtedy też będziemy się mogli cieszyć z jego prozdrowotnych właściwości.

Walory estetyczne są równie ważne, aby akcesorium to cieszyło nasze oko, trzeba pamiętać, aby dbać o niego cały czas. Dużą zaletą naczyń miedzianych jest to, że stosunkowo łatwo o nie dbać. Utrzymanie czystości nie powinno sprawiać większych problemów. Dzbanek miedziany przed pierwszym użyciem należy odpowiednio wyczyścić. Umyć go można za pomocą roztworu, na który się składa sok z cytryny i soli. Do czyszczenia należy wykorzystać miękką ściereczkę, która nie będzie rysowała powierzchni. Do zrobienia roztworu, wykorzystywana proporcja to 4 płaskie łyżki soli kuchennej drobnoziarnistej, które należy zmieszać ze 100 ml soku z cytryny. Składniki muszą zostać dokładnie zmieszane. Mając tak przygotowany roztwór, można przystąpić do czyszczenia naczyń miedzianych. Procedurę tą należy powtarzać regularnie, średnio co 3 lub 4 dni. Wszystko zależy od użytkowania. Przyjmuje się jednak, że nie powinno być to rzadziej niż raz na tydzień.

Dzbanek miedziany a jego ciemnienie

Dzbanek miedziany z czasem może ciemnieć. Nie należy się jednak tym przejmować, jest to naturalne zjawisko. Proces ten zachodzi, ponieważ miedź jest wysoko reaktywnym metalem. Co przez to rozumieć? Że reaguje na warunki otoczenia. Na powierzchni powstają tlenki miedzi. Objawiają się występowaniem właśnie ciemnych plamek, które są zarówno na zewnętrznej, jak i na wewnętrznej powierzchni naczynia. Czy ciemnienie naczyń miedzianych mówi nam coś jeszcze? Ma to również swój pozytywny aspekt. Mianowicie jest to wyznacznik dobrej jakości materiału, z jakiego dzbanek miedziany został wykonany. W jego składzie nie znajdują się metale ciężkie. Warto nadmienić, że charakterystyczne ciemne plamki w żaden sposób nie wpływają na jakość wody, która jest w nim przetrzymywana.