Madryt od kuchni, czyli co się jada w stolicy Hiszpanii
Ciepły klimat Półwyspu Iberyjskiego objawia się nie tylko w gorącym temperamencie i otwartości mieszkańców, ale także w niesamowicie smacznej kuchni. Każdy region, w tym także Kastylia, może pochwalić się znakomitymi potrawami, które zachwycają koneserów – od Roberta Makłowicza po Gordona Ramseya.
Żeby się najeść – jedź do Madrytu!
W stolicy Hiszpanii można odnaleźć rewelacyjne potrawy, którym rzadko kto potrafi się oprzeć i również dzięki którym tanie przeloty do Madrytu cieszą się popularnością wśród amatorów podróży kulinarnych.
Najbardziej popularne
Typowymi dla stolicy Hiszpanii potrawami są callos i cocido madrileño. Callos są to flaczki, które przygotowuje się na różne sposoby. Na przykład callos con garbanazo: flaczki smaży się na oliwie, następnie dusi się z cebulą zieloną i czerwoną papryką, potem zalewa wodą i gotuje z ciecierzycą. Inną potrawą, z której słynie kuchnia kastylijska jest cocido madrileño. Jest to gulasz podawany z grochem, jarzynami i peklowanym mięsem. Danie nie tylko bardzo smaczne, ale również bardzo sycące. Idealne przed popołudniową siestą.
Hiszpańskie zupy
Madrycka kuchnia słynie również z kastylijskiej zupy z czosnkiem, chuletones, besugo al horno oraz baraniny po kastylijsku. Kastylijska zupa czosnkowa jest gotowana na bulionie kurczaka z dodatkiem hiszpańskiej szynki Serrano, wędzonej papryki, przyprawiana kminem, świeżo mielonym pieprzem i szafranem. Podaje się ją z gotowanym jajkiem oraz grzankami wcześniej usmażonymi na oliwie.
Coś dla każdego
Besugo al horno to pieczona dorada. Rybę zapieka się z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, pomidorami koktajlowymi i cebulą. Zakrapia się również sokiem z cytryny oraz przelewa winem.
Chuletones to po prostu smażone steki. Podawane są na bardzo różne sposoby. Od najprostszego – stek z frytkami – po bardziej urozmaicone, jak smażony stek podawany na warzywach: zielonym groszku, marchewce, kapuście i pomidorach koktajlowych.
Ostatnim daniem, które uwodzi smakiem każdego, kto raz je spróbował jest baranina po kastylijsku. Kawałek baraniny jest zaprawiany oliwą, przyprawiany solą i pieprzem, zapiekany, następnie zakrapiany sokiem z cytryny i czerwonym winem i ponownie zapiekany. Doskonały smak zdobywa podniebienia ludzi z całego świata wynagradza czas poświęcony na przygotowanie.
Każda potrawa z Kastylii utwierdza turystę w przeświadczeniu, że warto było przyjechać do Madrytu choćby dla zakosztowania tych wyśmienitych smakołyków. Warto tam przyjechać i przekonać się o tym na własnej skórze.