Jak najskuteczniej usuwać chwasty z warzywnika?

Zbliża się wiosna, a wraz z nią siejemy warzywa, by latem móc cieszyć się własnymi plonami. Aby uprawiać warzywa nie trzeba mieć specjalnych umiejętności. Potrzeba jedynie włożyć w to trochę pracy, szczególnie przy odchwaszczaniu warzywnika. Jest to ważne, by warzywa mogły swobodnie rosnąć.

Dlaczego trzeba usuwać chwasty w warzywnika?

Chwasty są to wszystkie te rośliny, które są niepożądane w warzywniku lub w rabacie kwiatowej. Ich korzenie najczęściej są mocne i tworzą silne rozłogi, co przeszkadza warzywom rosnąć. Poza tym chwasty są roślinami, które są bardzo dobrze przystosowane do życia w lokalnym środowisku. To dlatego nie musimy robić nic specjalnego, by rosły w warzywniku. Chwasty trzeba usuwać dlatego, że zabierają warzywom wodę i składniki mineralne. Żadne warzywo, które rośnie w chwastach, nie będzie okazałe.

Jak zacząć odchwaszczanie warzywnika?

Glebę należy odchwaszczać jeszcze przed posadzeniem lub zasianiem warzyw. Najbardziej uciążliwymi chwastami są: pokrzywa, skrzyp polny, perz właściwy lub nawłoć pospolita. Pierwszym krokiem w odchwaszczaniu działki jest przekopanie całego terenu i wybranie z gleby wszystkich korzeni. Tak przekopaną działkę należy zostawić na 3 tygodnie, a później ponownie usunąć chwasty.

Podobnie odchwaszczamy szklarnie ogrodowe, przy czym najlepiej przed przekopaniem ziemi, usunąć chwasty ręcznie. Następnie trzeba usunąć resztę korzeni, po przekopaniu gleby.

Jak sadzić rośliny, by uniknąć zachwaszczeniu gleby?

Aby zmniejszyć wzrost chwastów na działce, warto stosować ściółkę organiczną np. korę, igliwie lub zrębki drzew. Ściółka powinna mieć około 10 cm grubości i pochodzić z dobrego źródła, aby nie zawierała resztek chwastów. Popularne są również włókniny organiczne lub nieorganiczne, które nie przepuszczają światła, a co za tym idzie, chwasty pod nimi żółkną i gniją. Takie materiały układa się pomiędzy rosnącymi warzywami, a na rozłożoną włókninę należy ułożyć jeszcze warstwę ściółki. Używając takich sposobów zapobiegania chwastom, należy pamiętać o szczególnej ostrożności, by nie doprowadzić do próchnicy gleby. Przygotowując się do usuwania chwastów z warzywnika, lepiej nie stosować środków chemicznych do tego przeznaczonych, gdy chcemy mieć wolne od chemii warzywa.

Jak usuwać chwasty?

Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się chwastów jest po prostu ich regularne wyrywanie. Szklarnie ogrodowe, jak i tradycyjne działki powinny być odchwaszczane zaraz po podlewaniu, ponieważ wtedy można to zrobić bez większego wysiłku. Najważniejsze jest, aby chwasty nie rozpleniły się, dlatego powinny być usuwane nawet pojedyncze chwasty, które za kilka dni mogą rozprzestrzenić się na większość obszaru warzywnika. Chwasty przyczajone, czyli takie, które wyrastają np. między płytami chodnikowymi, po bokach skrzyń lub pod stołami uprawowymi trzeba także systematycznie usuwać. Można do tego użyć np. gorącej wody, octu lub roztworu wody i mydła. Takie zabiegi trzeba powtarzać co jakiś czas. Tunele foliowe i szklarnie ogrodowe cechują się większą wilgotnością, która w nich panuje, dlatego oprócz systematycznego usuwania chwastów należy pamiętać o nawożeniu gleby i zapobieganiu powstawania grzybów.